ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

26/03/17

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: «..Γίνε φίλος με όλους τους ανθρώπους..».


Ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος μας συμβουλεύει: «Να χαίρεσαι μ’ αυτούς που χαίρονται και να κλαις μ' αυτούς που κλαίνε. Αυτό είναι το σημάδι της καθαρότητας. Μ' αυτούς που είναι άρρωστοι, αρρώστησε. Με τους αμαρτωλούς, πένθησε. Μ' αυτούς που μετανοούν, να χαίρεσαι. Γίνε φίλος με όλους τους ανθρώπους αλλά μείνε μόνος με τα νοήματά σου. Γίνε κοινωνός στα παθήματα όλων αλλά στάσου με το σώμα σου μακριά απ' όλους.

Κανένα να μην ελέγχεις και κανένα να μην κατηγορείς για τη συμπεριφορά του, ούτε και τον πιο κακό. Άπλωσε τον χιτώνα σου πάνω σ’ αυτόν που έφταιξε και σκέπασέ τον. Κι αν δεν μπορείς να φορτωθείς επάνω σου το φταίξιμο και να δεχτείς για λόγου του την τιμωρία και τη ντροπή, τουλάχιστον δείξε υπομονή και μην τον περιφρονήσεις ».

ΛΟΓΟΣ ΝΗ
Εξάλλου.. «Χωρίς μεγάλους πειρασμούς, δεν δίνονται μεγάλα χαρίσματα»..

                                              Λόγος μς΄ σ.192


14/03/17

Ασθένεια και θεραπεία: Οι άγιοι Ανάργυροι είναι είκοσι (20)! Το γνωρίζατε;


Όταν έρχεται η ώρα της δοκιμασίας, της ασθένειας και του πόνου, όλοι ψάχνουμε από κάπου να  πιαστούμε. Το πιο ασφαλές στήριγμα είναι η πίστη μας στον Θεό και αμέσως μετά αποζητούμε τη βοήθεια και τη χάρη των αγίων, για να μεσιτεύσουν στον Θεό και να μετριάσουν τον πόνο μας.

Στην περίπτωση της ασθένειας υπάρχουν στη χορεία των αγίων, οι άγιοι Ανάργυροι. Οι περισσότεροι από μας, δεν γνωρίζουν πως είναι είκοσι ( 20 ), οι άγιοι Ανάργυροι, οι οποίοι σπούδασαν την ιατρική επιστήμη και συνδύασαν το θεραπευτικό έργο με τη διάδοση της πίστης στον Θεό, την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με τη φιλανθρωπία και την πρόνοια για τους φτωχούς. Προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή ( άνευ αργυρίου ), γι’ αυτό ονομάστηκαν ανάργυροι.

Οι γνωστότεροι είναι τα δύο (2) αδέλφια, Κοσμάς και Δαμιανός. Με τα ονόματα αυτά, μας είναι γνωστά τρία (3) ζεύγη αδελφών που τιμά η Εκκλησία μας:

 Την 1η Ιουλίου εορτάζουν οι καταγόμενοι από τη Ρώμη, Κοσμάς και Δαμιανός, ιατροί, που έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Νέρωνα. Σαν ιατροί θεράπευαν τους ασθενείς και όπου δεν αρκούσε η επιστήμη, με την επίκληση του ονόματος του Χριστού, έκαναν καλά τους ανθρώπους. Η φήμη τους εξαπλώθηκε, κάποιος ζηλόφθων ιατρός τους οδήγησε με δόλο σε κάποιο βουνό, να μαζέψουν θεραπευτικά βότανα και εκεί τους κατακρήμνισε.

Την 1η Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά άλλο ένα ζευγάρι αγίων Αναργύρων, που κατάγονταν από τη Μ. Ασία. Θεράπευαν τους αρρώστους ανιδιοτελώς, διακονούσαν τους πάντες και εκοιμήθησαν εν ειρήνη σε βαθύ γήρας.

Τρίτο ζεύγος Κοσμά και Δαμιανού, μαζί με τα άλλα τρία (3) αδέλφια τους, Λεόντιο, Άνθιμο και Ευπρέπιο που κατάγονταν από την Αραβία. Αποκεφαλίστηκαν εξαιτίας της πίστης στον Θεό, κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού και εορτάζουν την 17η Οκτωβρίου.

Άλλο ένα ζευγάρι αγίων Αναργύρων, που και αυτό μαρτύρησε τον καιρό του Διοκλητιανού, δι’ αποκεφαλισμού είναι οι άγιοι Κύρος και Ιωάννης, ο μεν Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο δε Ιωάννης από την Μεσοποταμία. Τιμώνται την 31η Ιανουαρίου.

Στην ομάδα των αγίων Αναργύρων ανήκει και ο άγιος Τρύφων ( 1η Φεβρουαρίου ), από τη Λάμψακο της Φρυγίας, ο οποίος αν και δεν ήταν ιατρός, είχε το θείο χάρισμα ναι θεραπεύει ασθένειες. Μαρτύρησε κατά τη διάρκεια των διωγμών, του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Δέκιου. Η θαυματουργός χάρη του επεκτείνεται, όχι μόνον στους ανθρώπους αλλά και σε όλη τη φύση και τα πλάσματά της, ακόμη και στις καλλιέργειες..

Στις 6 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά τον άγιο Ιουλιανό, που είχε μαρτυρικό θάνατο, (επί αυτοκράτορα Νουμεριανού) και καταγόταν από την Έμεσα της Συρίας.

Στις 11 Μαΐου τιμάται ο ιερομάρτυρας Μώκιος από τη Ρώμη. Η φήμη του και ο φλογερός λόγος του, υπέρ του Χριστιανισμού τον έφεραν αντιμέτωπο με τον ανθύπατο Λαοδίκιο, που τον κάλεσε δημοσίως να θυσιάσει στα είδωλα, ο Μώκιος τον αναποδογύρισε, τον έριξαν σε ασβέστη, από όπου βγήκε σώος. Τον έριξαν στα άγρια θηρία, από τα οποία γλίτωσε εκ θαύματος. Τελικά τον αποκεφάλισαν (επί Διοκλητιανού).

Στις 20 Μαΐου τιμάται η μνήμη του Θαλελαίου, ιατρού, από τον Λίβανο. Είχε μαρτυρικό θάνατο, τον κρέμασαν ανάποδα, από τους αστραγάλους και τον αποκεφάλισαν.

Στις 27 Ιουνίου τιμάται ο όσιος Σαμψών ο Ξενοδόχος, ιερέας και ιατρός. Ο αυτοκράτορας Ιουαστιανός είχε χρίσει έναν μεγάλο ξενώνα για τους φτωχούς και ασθενείς και όρισε τον Σαμψών, υπεύθυνο (εξ’ ου και ξενοδόχος).

Στις 26 Ιουλίου τιμάται ο ιερέας Ερμόλαος, ο οποίος συνελήφθη στον μεγάλο διωγμό του Διοκλητιανού και αποκεφαλίστηκε.

Στον ίδιο διωγμό συνελήφθη και ο μεγαλομάρτυς και ιαματικός Παντελεήμων. Μαρτύρησε ως εξής: Με σίδερα του ξέσκισαν τα πλευρά, με αναμμένες λαμπάδες του έκαψαν τις πληγές, τον έριξαν σε καυτό λέβητα και σε άγρια θηρία. Απ΄όλα αυτά σώθηκε θαυματουργικώς και τελικά αποκεφαλίστηκε.

Στις 12 Αυγούστου τιμάται ο άγιος Ανίκητος, που έλεγξε τον Διοκλητιανό για τις πράξεις του. Στη συνέχεια βασανίστηκε και κάηκε στην πυρά.

Στις 20 Αυγούστου μαρτύρησε ο μάρτυς Διομήδης, ιατρός και αυτός.

Αυτοί είναι οι άγιοι Ανάργυροι..Στις 17 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας, τους τιμά συνολικά - Σύναξις των αγ. Αναργύρων.


ΠΗΓΗ : www.imp.gr


06/03/17

« Γιατί ό, τι λογής έργα σπείρει ο άνθρωπος, τέτοια και θα θερίσει »..



Κάποτε ο άρχοντας του τόπου επισκέφτηκε τον αββά Παλλάδιο, γιατί ήθελε να τον δει.

Είχε ακούσει βέβαια τα σχετικά με αυτόν και είχε πάρει μαζί του κι έναν στενογράφο, στον οποίο έδωσε την εξής εντολή: «Εγώ τώρα μπαίνω να δω τον αββά, εσύ λοιπόν όσα θα μου πει να τα γράψεις με ακρίβεια».

Μπαίνει μέσα ο άρχοντας και λέει στον Γέροντα: «Προσευχήσου για μένα αββά, γιατί έχω πολλές αμαρτίες» . «Μόνον ο Ιησούς Χριστός είναι αναμάρτητος» αποκρίνεται ο Γέροντας. Τον ρωτά ο άρχοντας: «Άραγε αββά θα τιμωρηθούμε για κάθε αμαρτία ; ». Κι απαντά ο Γέροντας: 

«Γράφει στην Αγία Γραφή: Εσύ θα ανταποδώσεις στον καθένα σύμφωνα με τα έργα του». «Εξήγησέ μου τον λόγο αυτόν» παρακαλεί ο άρχοντας. «Το νόημα του είναι ολοφάνερο» αποκρίνεται ο Γέροντας αλλά όμως άκουσε και λεπτομερώς. Στενοχώρησες τον πλησίον; Περίμενε από κάποιον να πάθεις το ίδιο. Άρπαξες από τους κατωτέρους σου, γρονθοκόπησες φτωχό, ήσουν προσωπολήπτης σε δικαστήριο, ντρόπιασες, κακολόγησες, συκοφάντησες, είπες ψέματα εναντίον κάποιου, επιβουλεύθηκες την οικογενειακή τιμή των άλλων, ορκίστηκες ψευδόμενος, μετέθεσες τα όρια πατρικών χωραφιών, πρόσβαλες κτήματα ορφανών, καταστενοχώρησες χήρες, προτίμησες την εδώ πρόσκαιρη ηδονή από τα μελλοντικά αγαθά; Περίμενε την ανταπόδοση αυτών. Γιατί, ό, τι λογής έργα σπείρει ο άνθρωπος, τέτοια και θα θερίσει. 

Και βέβαια εάν έχεις κάνει και κάποια καλά έργα, να περιμένεις να σου ανταποδοθούν κι αυτά πολλαπλάσια, γιατί  " Εσύ θα ανταποδώσεις στον καθένα , σύμφωνα με τα έργα του ". Έχοντας στο νου σου, σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου, αυτήν την τελική απόφαση, θα μπορέσεις να αποφύγεις τα περισσότερα αμαρτήματα» .


« ΤΟ ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ », τόμος Α΄