ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

24/04/26

Στα χνάρια των Ασκητών της ερήμου – Ιερός Χρυσόστομος: Ορθοδοξία & ορθοπραξία

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Ακούστε τους λόγους των Ασκητών και Ασκητριών της ερήμου από τη φιλόξενη συχνότητα της Βοιωτικής Εκκλησίας 99,2 fm, την Παρασκευή 24/4/26, όπως και κάθε Παρασκευή, με τη θεολόγο κα. Ζιώγου Καλλιόπη.

Συνεχίζοντας τη ραδιοφωνική γνωριμία μας με Ασκητές και Ασκήτριες της ερήμου, μέσα από ένα νέο βιβλίο : « Η ζωή και το έργο του Ιωάννου του Χρυσοστόμου », του συγγραφέα κ. Βγόντζα Θεόδωρου ( εκδόσεις Λυχνία ) ακούμε το αφιέρωμα στον Ιερό Χρυσόστομο που η παρουσία του, ο λόγος του και το έργο του σφράγισαν την πίστη μας και καθορίζουν τον πνευματικό αγώνα μοναδικά, σωτηριωδώς.

Απόψε « ακούμε » τους Αγίους Νικόδημο τον Αγιορείτη και Συμεών τον μεταφραστή να μιλούν για τον σπανιότατο και μοναδικό συνδυασμό Ορθοδοξίας και ορθοπραξίας που συναντούμε στον Ιερό Χρυσόστομο. Θεωρία και πράξη γίνονται ένα στον Άγιο Ιωάννη. Μεγίστης σημασίας γι’ αυτόν τον συνδυασμό, η εν Χριστώ ανατροφή που πήρε από την Αγία Ανθούσα, για την οποία θα ξεκινήσουμε ιδιαίτερο αφιέρωμα στην αποψινή εκπομπή.

Οι ερημίτες Πατέρες, αν και έζησαν μακριά από τον κόσμο, αγάπησαν και αγαπούν πολύ τον κόσμο. Γι’ αυτό και ανατρέχουμε διαρκώς και διακαώς στα πνευματικά χνάρια τους..

Συνδεθείτε και ακούστε την,  κάνοντας κλικ εδώ:      

https://viotikiekklisia.radio12345.com/

Ισχύει ο ίδιος υπερσύνδεσμος για ακρόαση από κινητό & tablet.


Άδειο το χέρι ; Άδεια και η καρδιά

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Οτιδήποτε δεν έχει ευλογία από τον Θεό, από το πιο μικρό, μέχρι το πιο μεγάλο, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, σε αδιέξοδο, σε επώδυνο τέλος.

236. « Είναι φοβερό να είσαι φτωχός, χειρότερο όμως είναι να είσαι εύπορος με τρόπο κακό ».                                                                                                                         

                                                                                                                          Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος


20/04/26

Η πνευματική αρχοντιά

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ
 

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.. Όταν τα όρια καταπατώνται, όταν τα λόγια περισσεύουν, όταν οι τόνοι ανεβαίνουν και η ένταση δεν κοπάζει, κάπου εκεί η αυστηρότητα πλέον δεν προσφέρει τίποτα. Σειρά έχει η αγκαλιά, η ταπείνωση, η έμπονη κι έμπρακτη αγάπη, τότε μόνον θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και οι καρδιές θα μαλακώσουν.

235. « Πρέπει η μεγαλοψυχία και η ευσπλαχνία να ακολουθούν την αυστηρότητα ».

                                                                                                                              Μ. Βασίλειος, ΕΠΕ 9, 366

15/04/26

Περί κατάκρισης

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα, λογικό διότι είναι ευκολότερο από το να κρίνουμε τον εαυτό μας και τις επιλογές του. Εμείς τα έχουμε όλα καλώς καμωμένα, οι άλλοι πάντα φταίνε, οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν, οι άλλοι ευθύνονται.

Κρίνουμε από αυτό που βλέπουμε και βγάζουμε συμπεράσματα και τα διαδίδουμε δεξιά – αριστερά με πολύ μεγάλη ευκολία. Τί θράσος ..δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, ο μόνος παντογνώστης, ο μόνος καρδιογνώστης είναι ο Θεός, ο Πλάστης μας. Μόνον Εκείνος γνωρίζει ακριβώς τί μας συμβαίνει και πάλι δεν μας κρίνει! Επεμβαίνει, όπως αυτός θέλει, είτε παιδαγωγικά, είτε θαυματουργικά για να επανέλθουμε, εμείς όμως, όχι.. κρίνουμε κάποιον από το ντύσιμό του, τη συμπεριφορά του κτλ.  Αλίμονο, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας.

234. « Δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε κανέναν, ούτε καταστάσεις. Αν μπορούμε να κοιτάξουμε να βοηθήσουμε μίαν άσχημη κατάσταση » .                           

     Αγ. Παισΐου, Λόγος Β. σ. 126


12/04/26

Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά!

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Το πιο γλυκό φως του κόσμου, το ανέσπερο Φως της Ανάστασης, ας φτάσει παντού !! ….. Μέχρι τις καρδιές μας!

Ο Σταυρός έχει πόνο, όμως τα ματωμένα Του χέρια έχουν ανοίξει , όχι μόνον για να σταυρωθούν αλλά για να αγκαλιάσουν και να αγαπήσουν όλους εμάς.. Έτσι είναι, ο πόνος ανοίγει τις καρδιές και τις αγκαλιές και τότε το Πάσχα γίνεται τρόπος ζωής..


10/04/26

Χαρμολύπη - Μὴ ἐποδύρου μου Μῆτερ

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Η μελαγχολία της Μ. Παρασκευής φεύγει γρήγορα, επειδή έρχεται ασυγκράτητη η Ανάστασή Του. Τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει, το ανέσπερο Φως της επικείμενης Ανάστασης διώχνει όλα τα σκοτάδια της ψυχής, η Αγάπη Του γκρεμίζει όλα τα εμπόδια, νικάει τα πάντα, ακόμη και τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου, τον θάνατο..

 « Μὴ ἐποδύρου μου Μῆτερ, καθορῶσα ἐν τάφῳ, ὃν ἐν γαστρὶ ἄνευ σπορᾶς, συνέλαβες Υἱόν, ἀναστήσομαι γὰρ καὶ δοξασθήσομαι, καὶ ὑψώσω ἐν δόξῃ, ἀπαύστως ὡς Θεός, τοὺς ἐν πίστει καὶ πόθω σὲ μεγαλύνοντας..» .


04/04/26

Στην τελική ευθεία

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας κορυφώνονται τα πάντα, ο πνευματικός αγώνας, η αγωνία, η ένταση των πειρασμών, τα πάντα είναι στο κόκκινο..γι’ αυτό :

233. « Δεν λέω να επιδιώκουμε τους πειρασμούς, αλλά όταν έρχονται, να τους αντιμετωπίζουμε με καρτερία και προσευχή ».               

     Αγ. Παΐσιου, Λόγος Γ’, σ. 121