ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

12/12/16

Κατάκριση: Η αρχή του τέλους.

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ


« Μην κρίνεις, για να μην κριθείς..»..

Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας η κατάκριση είναι το μεγαλύτερο πνευματικό βάρος, με το οποίο μπορεί να φορτώσει κάποιος την ψυχή του, είναι το χειρότερο εμπόδιο σε πνευματικό επίπεδο και εξαιτίας της μπορεί να χαθεί ο Παράδεισος. Κι ενώ προξενεί τόσο μεγάλο κακό στην ψυχή μας, πέφτουμε στην κατάκριση από μικρές και ασήμαντες απροσεξίες.

Ο αββάς Δωρόθεος (μοναχός που έζησε στην Παλαιστίνη τον 6ο αιώνα) αναφέρει χαρακτηριστικά: Αν πεις '' Και τι έγινε να ακούσω τι λέει εκείνος; Και τι έγινε να πω κι εγώ κάτι; Και τι έγινε να δω τι πάει να κάνει εκείνος, ο άλλος; '' ..Τότε το μυαλό μας αφήνει τις δικές μας αμαρτίες και ασχολείται συνεχώς με τους άλλους..Τότε έχουμε πέσει στην κατάκριση, η οποία απογυμνώνει τον άνθρωπο ενώπιον του Θεού.

Είναι τόσο βαριά η κατάκριση, που κι ο ίδιος ο Χριστός είχε πει : « Υποκριτή! Βγάλε πρώτα το δοκάρι από το δικό σου μάτι και τότε θα δεις καθαρά και θα μπορέσεις να βγάλεις το σκουπιδάκι από το μάτι του αδελφού σου ». (Ματθ. 7, 5)

Γιατί να μην κατακρίνουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τις δικές μας αμαρτίες και αρπάζουμε την κρίση από τον Θεό; Γιατί ασχολούμαστε με τον άλλο; Γιατί θέλουμε να σηκώσουμε ξένο φορτίο;

Ιδού ένα σύντομο παράδειγμα πνευματικής λεβεντιάς: Κάποτε κάποιοι μοναχοί, ταραγμένοι πήγαν και είπαν στον αββά Αμμωνά ότι ο τάδε αδελφός κρύβει στο κελί του μια γυναίκα. Καταλαβαίνοντας πως ο αδελφός την είχε κρύψει σ’ ένα πιθάρι, κάθισε πάνω σ’ αυτό κι έπειτα τους είπε να ψάξουν σ’ όλο το κελί. Αφού δεν την βρήκαν, τους είπε:« Ο Θεός να σας συγχωρήσει ».

Έτσι τους έκανε να νιώσουν ντροπή και τους βοήθησε να μην ασχολούνται με τον πλησίον. Αλλά συνέτισε και τον αδελφό..βρίσκοντας την κατάλληλη ευκαιρία, έβγαλε τους υπόλοιπους έξω, τον έπιασε από το χέρι και του είπε: « Φρόντισε την ψυχή σου αδελφέ »..κι εκείνος ντράπηκε και κατανύχθηκε.

Πώς θα σταματήσω να κατακρίνω; Αν την ώρα που ετοιμάζομαι να κατακρίνω, σκεφτώ: « Σήμερα αυτός, αύριο κι εγώ..». Έτσι ασφαλίζεται η ψυχή, ταπεινώνεται και είναι ετοιμοπόλεμη..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.