27/06/24

Όταν δεν είσαι καλά μέσα σου

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Όταν δεν είσαι καλά μέσα σου, δεν φέρεσαι καλά και στους γύρω σου. Η εσωτερική αταξία γίνεται αργά ή γρήγορα εμφανής και δεν μπορείς πλέον να κοροϊδεύεις κανέναν. Σου φταίνε πάντα οι άλλοι, μα ποτέ οι δικές σου επιλογές.

151. « Δεν είμαστε ταπεινοί και για αυτό βασανίζουμε και τον εαυτό μας και τους άλλους, όσους ζουν μαζί μας ».                                  

       Σωφρονίου Όσιος Σιλουανός, σ. 318


16/06/24

Ιερός Χρυσόστομος : Για τους εργατικούς ανθρώπους

150. « Το να τρέφεται κάποιος με τη συνεχή εργασία του είναι μια μορφή φιλοσοφίας. Οι  ψυχές των εργατικών ανθρώπων είναι καθαρότερες, η σκέψη τους δυνατότερη ».

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Ε.Π.Ε.  18, 142

Επιπλέον στο βιβλίο Μικρή Φιλοκαλία ( Απ. Διακονία σελ. 124-125 ) αναφέρεται για την εργασία το εξής: Γίνεται λόγος για τον Απόστολο Παύλο, [...] " Ο διδάσκαλος των εθνικών και των ειδωλολατρών, ο κήρυκας του ευαγγελίου, αυτός που ανέβηκε ως τον τρίτο ουρανό, αυτός που λέει ότι ο Κύριος έδωσε εντολή όσοι κηρύττον το Ευαγγέλιο να ζουν από το Ευαγγέλιο, ( Α' Κορ. θ' 14 ), δουλεύει με κόπο και μόχθο, νύχτα και μέρα για να μην επιβαρύνει κανέναν." [...]

 

08/06/24

Η ώρα του Παραμυθιού… στη Βοιωτική Εκκλησία! – Ένας άνθρωπος σε ένα χωριό

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Ακούστε το Σάββατο 08/06/24 στις 11:00, το πρωί από τη φιλόξενη συχνότητα της Βοιωτικής Εκκλησίας 99,2 fm όπως και κάθε Σάββατο, με τη θεολόγο κ. Ζιώγου Καλλιόπη, μέσα από τη σοφία των παραμυθιών των παιδικών μας χρόνων, τα υπέροχα μηνύματά τους, το δέσιμό τους με την πίστη μας στον Θεό καθώς και δημιουργικές προτάσεις αξιοποίησής τους από τα παιδιά, στο σπίτι!

Αγαπημένα μου παιδιά.. ακούστε το 68ο παραμύθι , με τίτλο : « Ένας άνθρωπος σ’ ένα χωριό ». Αυτό το παραμύθι – διήγημα είναι γραμμένο από τον Κωστή Παλαμά, τον μεγάλο Έλληνα ποιητή, πεζογράφο και τα παιδιά μέσα από αυτό καταλαβαίνουν πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στον πνευματικό μας αγώνα είναι οι κακοπροαίρετοι λογισμοί, που δηλητηριάζουν την ψυχή μας, τη ζωή μας..

Ίσως οι ιστορίες να φαίνονται και να λέγονται απλοϊκές, δεν είναι καθόλου όμως έτσι. Οι παλιοί μιλούσαν απλά και σοφά, έλεγαν λίγα, μα εννοούσαν πολλά περισσότερα..

Σας περιμένω!

Για ακρόαση από Η/Υ, συνδεθείτε και ακούστε την,  κάνοντας κλικ εδώ:

https://viotiki.radiostream123.com/?fbclid=IwAR37tCHhjtq9IqmDQIOzQFekFnrRsQW2OaAWLi9r0cXzc_BgIHJRCo_bKj0

Ισχύει ο ίδιος υπερσύνδεσμος για ακρόαση από κινητό & tablet.


07/06/24

Στα χνάρια των Ασκητών της ερήμου - Φιλοκαλικά άνθη: Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος : Οι οκτώ λογισμοί της κακίας ( Οργή )

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Ακούστε απόψε στις 21:00 από τη φιλόξενη συχνότητα της Βοιωτικής Εκκλησίας 99,2 fm όπως και κάθε Παρασκευή, με τη θεολόγο κ. Ζιώγου Καλλιόπη, τους λόγους των Ασκητών και Ασκητριών της ερήμου.

Συνεχίζουμε την ραδιοφωνική γνωριμία μας με Ασκητές και Ασκήτριες της ερήμου, μέσα από ένα νέο βιβλίο, τη « Μικρή Φιλοκαλία », του Αρχιμανδρίτη Ευσεβίου ( Αποστολική Διακονία της Ελλάδος ). Απόψε εξακολουθούμε να εντρυφούμε ραδιοφωνικά στους λόγους του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου, ο οποίος μας εξηγεί ποιοι είναι οι οκτώ λογισμοί της κακίας και πιο συγκεκριμένα πώς είναι δυνατόν το πάθος της οργής να ακινητοποιήσει εντελώς τις όποιες προσπάθειες της ψυχής μας να Τον πλησιάσει..

Οι ερημίτες Πατέρες, αν και έζησαν μακριά από τον κόσμο, αγάπησαν και αγαπούν πολύ τον κόσμο. Γι’ αυτό και ανατρέχουμε διαρκώς και διακαώς στα πνευματικά χνάρια τους..

Συνδεθείτε και ακούστε την,  κάνοντας κλικ εδώ:

https://viotiki.radiostream123.com/?fbclid=IwAR37tCHhjtq9IqmDQIOzQFekFnrRsQW2OaAWLi9r0cXzc_BgIHJRCo_bKj0

Ισχύει ο ίδιος υπερσύνδεσμος για ακρόαση από κινητό & tablet.


04/06/24

Ο ζυγός των θείων εντολών

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Λέξεις και φράσεις, όπως άκρατος δικαιωματισμός, όρια, ανάρμοστη συμπεριφορά κτλ. ακούγονται τόσο συχνά τελευταία. Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται το εξής:

149. « Αν έχεις παιδιά, διαπαιδαγώγησέ τα και μόρφωσέ τα και μάθε τα να σκύβουν τον τράχηλό τους στον ζυγό των θείων εντολών ».                                     

  Σοφία Σειράχ ζ’ 23

Έστω τις μισές από αυτές όλοι αν προσπαθούσαμε να εφαρμόζουμε, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Προσοχή στην ερμηνεία της λέξης: ζυγός.. Το βάρος της αξίας των θείων εντολών είναι σωτήριο κι όχι επιβλαβές..


01/06/24

Ανέσπερο Φως

 

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ

Κάποιοι άνθρωποι ακτινοβολούν ακόμη κι αν πέφτει πάνω τους ο ήλιος.. πότε ;

148. « Όποιος είναι φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, έχει την παρηγοριά που νικάει όλες τις πίκρες και ακτινοβολεί το πρόσωπό του ».                                    

                                                                                                                                           Φώτης Κόντογλου