05/01/17

Όσιος Παΐσιος: Η μεγαλύτερη αρρώστια είναι οι αριστεροί λογισμοί..

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ


Ποιοι είναι οι αριστεροί λογισμοί, σύμφωνα με τον Γέροντα Παΐσιο; Πώς είναι δυνατόν οι αριστεροί ( εκ του πονηρού ) λογισμοί να οδηγήσουν σε πνευματικό και όχι μόνο, αδιέξοδο τους ανθρώπους;

Κάποτε, κάποιος είπε στον Γέροντα: 

- « Γέροντα αγωνιώ, όταν έχω να τακτοποιήσω ένα πρόβλημα και δεν μπορώ να κοιμηθώ ».

- « Σ' εσένα το βασικό πρόβλημα είναι οι πολλοί λογισμοί. Αν δεν είχες αυτούς τους πολλούς λογισμούς, θα μπορούσες να αποδώσεις πολύ περισσότερα και στη διακονία σου και στα πνευματικά σου. Άκου έναν τρόπο για να αποφεύγεις τους πολλούς λογισμούς: Όταν σου έρχεται στο νου κάτι που πρόκειται π.χ. να κάνεις αύριο, να λες στο λογισμό σου: " Αυτή η δουλειά δεν είναι για σήμερα, θα τη σκεφτώ αύριο ".

Επίσης  όταν είναι να αποφασίσεις για κάτι, μην ταλαιπωρείσαι με τη σκέψη να βρεις το καλύτερο και αναβάλεις συνέχεια. Διάλεξε κάτι και προχώρα. Άφησε έπειτα τον Θεό να φροντίσει για τα παραπέρα. Προσπάθησε να αποφεύγεις τη σχολαστικότητα, για να μην ζαλίζεις το μυαλό σου. Να κάμεις ό, τι μπορείς με φιλότιμο και να κινείσαι απλά και με μεγάλη εμπιστοσύνη στον Θεό. Τον υποχρεώνουμε, κατά κάποιο τρόπο τον Θεό να βοηθήσει, όταν αναθέτουμε το μέλλον και τις ελπίδες μας σ’ Αυτόν.

Με τους πολλούς λογισμούς κι ένας υγιής άνθρωπος αχρηστεύεται. Ένας που πάσχει και υποφέρει είναι δικαιολογημένος, αν στενοχωριέται. Ένας όμως που έχει την υγεία του και ζαλίζεται και υποφέρει από αριστερούς λογισμούς, αυτός είναι για δέσιμο! Να είναι μια χαρά και να βασανίζεται με τους λογισμούς του!

Στην εποχή μας η μεγαλύτερη αρρώστια είναι οι μάταιοι λογισμοί των κοσμικών ανθρώπων. Οι άνθρωποι όλα μπορούν να τα έχουν εκτός από καλούς λογισμούς.. Ταλαιπωρούνται επειδή δεν αντιμετωπίζουν τα πράγματα πνευματικά. Π.χ. ξεκινάει κάποιος να πάει κάπου, παθαίνει μια μικρή βλάβη η μηχανή του αυτοκινήτου και καθυστερεί λίγο να φτάσει στον προορισμό του.  Αν έχει καλό λογισμό, θα πει: " Φαίνεται ο καλός Θεός έφερε αυτό το εμπόδιο, γιατί ίσως θα πάθαινα κάποιο ατύχημα, αν δεν είχα αυτήν την καθυστέρηση. Δόξα τω Θεώ! Ενώ, αν δεν έχει καλό λογισμό, δεν θα αντιμετωπίσει πνευματικά την κατάσταση, θα τα βάλει με τον Θεό και θα βρίζει: " Να, θα πήγαινα νωρίτερα, άργησα , τι αναποδιά! Και αυτός ο Θεός... ".

Ο άνθρωπος, όταν δέχεται, ό, τι του συμβαίνει με δεξιό λογισμό, βοηθιέται. Ενώ, όταν δουλεύει αριστερά, βασανίζεται, λιώνει, παλαβώνει.. ».

Γέροντος Παΐσιου Αγιορείτου, Λόγοι Γ',  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌΣ ΑΓΩΝΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.