27/02/17

Μ. Τεσσαρακοστή: Η Λειτουργία των Προηγιασμένων Τίμιων Δώρων



Κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής του Πάσχα δεν τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία, όπως κατά τη νηστεία της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, αλλά τελείται η Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Η Λειτουργία αυτή έχει πένθιμο χαρακτήρα, λόγω των ημερών που ακολουθούν.. Κατά τη Λειτουργία αυτή δεν τελείται Θυσία, δε γίνεται, δηλαδή, μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού.

Τα Τίμια Δώρα, ο Άρτος και ο Οίνος έχουν προαγιασθεί (γι' αυτό και λέγεται Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων) κατά την προηγηθείσα θεία Λειτουργία της Κυριακής, είναι πλέον Σώμα και Αίμα Χριστού, και απλώς προσφέρονται προς μετάληψη στους πιστούς.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται; Ο ιερέας, κατά τη Θ. Λειτουργία της Κυριακής, κόβει από το πρόσφορο τον λεγόμενο « Αμνόν », δηλαδή το τετράγωνο εκείνο τεμάχιο της σφραγίδας που γράφει ΙΣ-ΧΣ ΝΙ-ΚΑ, και το τοποθετεί επάνω στο ιερό Δισκάριο. Όταν όμως βρισκόμαστε στη Μ. Σαρακοστή, ο Ιερέας, κατά τη Θ. Λειτουργία της Κυριακής, που προηγήθηκε, δεν θα κόψει ένα μόνο τεμάχιο από τη σφραγίδας του πρόσφορου, αλλά περισσότερα ( συνήθως τρία ), ανάλογα προς τον αριθμό των Λειτουργιών των Προηγιασμένων που θα τελέσει κατά την εβδομάδα.

Τα τεμάχια αυτά ( που δεν κόβονται όλα από ένα πρόσφορο, αλλά ένα από κάθε πρόσφορο ) θα τα ευλογήσει, κατά την ώρα που πρέπει και αυτά θα μεταβληθούν σε Σώμα Χριστού. Από αυτά, το ένα θα χρησιμοποιηθεί για τη θεία Μετάληψη της ημέρας εκείνης ( Κυριακής ), τα άλλα ( συνήθως δύο ) θα εμβαπτισθούν στο ιερό Ποτήριο, όπου υπάρχει το άγιο Αίμα του Κυρίου, και θα φυλαχτούν σε ειδικό κιβωτίδιο, το ιερό Αρτοφόριο, για τις Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων που θα γίνουν εντός της εβδομάδας. Σ΄ αυτές τις Λειτουργίες ο Ιερέας θα προσφέρει στους πιστούς, προς μετάληψη τα Προηγιασμένα αυτά Δώρα.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ – ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.