01/04/17

Γιατί η εβδομάδα πριν τη Μ. Εβδομάδα αποκαλείται και «βουβή» ;


Η εβδομάδα πριν των εβδομάδα των Παθών (Μεγάλη Εβδομάδα), χαρακτηρίζεται και «βουβή». Πολλοί θεωρούν εσφαλμένα, πως αποκαλείται έτσι, επειδή έχουν τελειώσει οι Χαιρετισμοί προς τη Θεοτόκο και πως δεν τελείται καμιά Ακολουθία. Γι’ αυτό και ασχολούμαστε αυτή τη συγκεκριμένη εβδομάδα, με ο, τιδήποτε άλλο, πλην της πνευματικής προετοιμασίας μας για το Πάσχα..

Δυστυχώς ο πνευματικός αγώνας μας, αντί να δυναμώσει, λόγω των πειρασμών, ( οι οποίοι γίνονται ολοένα και σφοδρότεροι , όσο πλησιάζουμε προς την Ανάσταση ), κάμπτεται, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η προετοιμασία μας για το Πάσχα εστιάζεται πολλές φορές στην σχολαστική ολοκλήρωση οικιακών εργασιών, παραμελώντας την όποια πνευματική προσπάθειά μας.


Γι αυτό ακριβώς χαρακτηρίζεται τούτη η εβδομάδα «βουβή». Όλες οι Ακολουθίες τελούνται κανονικά και εκείνα που πρέπει να βουβαθούν είναι τα πάθη μας, όπως η κατάκριση, η λαιμαργία, ο εγωισμός, η πλεονεξία, η ψευδοταπείνωση.. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι λογισμοί μας οφείλουν να βρίσκονται προσηλωμένοι στην προετοιμασία για το Πάθος του Κυρίου, μέσα σε διαρκή μετάνοια και επαγρύπνηση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.