Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Λαμπροτρίτη: Οι άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και ΕιρήνηΣήμερα εορτάζουν οι άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη.

Κοντά στο χωριό Θέρμη, στη Μυτιλήνη υπήρχε ένα μοναστήρι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου. Ηγούμενος της Μονής ήταν ο άγιος Ραφαήλ και υποτακτικός ήταν ο άγιος Νικόλαος. Οι άγιοι Ραφαήλ και Νικόλαος εγκαταστάθηκαν εκεί, έπειτα από παρότρυνση του πατέρα της αγίας Ειρήνης, Βασίλειου, όταν έφτασαν στην περιοχή, ως πρόσφυγες από την Θράκη ( μετά την Άλωση της Πόλης ).

Η αγία Ειρήνη περνούσε πολλές ώρες της ημέρας στο Μοναστήρι και ο Ηγούμενος Ραφαήλ της είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Την είχε βαπτίσει κιόλας..Ήταν ένα μικρό κοριτσάκι με πολλά χαρίσματα από τον Θεό.

Ήταν μόλις δώδεκα (12) ετών, όταν μαρτύρησε για τον Χριστό, έπειτα από φρικτά βασανιστήρια από τους Τούρκους κατακτητές. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί, η  οικογένειά της  κατέφυγε στο Μοναστήρι για να σωθεί. Όμως οι Τούρκοι μπήκαν στο Μοναστήρι, σκότωσαν το μικρότερο αδελφάκι της αγίας Ειρήνης και συνέλαβαν και την ίδια.

Ενώ οι Τούρκοι βασάνιζαν ανελέητα τον πατέρα της, είχαν δέσει σ’ ένα δέντρο της μητέρα της, Μελπομένη για να βλέπει τα βασανιστήρια της κορούλας της Ειρήνης. Και είδε τα περισσότερα, διότι κάποια στιγμή δεν άντεξε από τον πόνο της σαν μάνα και πέθανε από τη στενοχώρια της. Έκοψαν το ένα χέρι της αγίας Ειρήνης και το πέταξαν μπροστά στους γονείς της, ενώ την υποχρέωναν να πίνει ζεματιστό νερό. Στο τέλος την έκαψαν ζωντανή, εκεί στο χώρο της Μονής.Η αγία Ειρήνη, μικρό κοριτσάκι ήταν, όταν παρέλαβε το στεφάνι του Μαρτυρίου και περέμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Εικονίζεται μαζί με τους αγίους Ραφαήλ και Νικόλαο, εμφανίζεται τακτικά σε ευλαβείς πιστούς και γίνονται πάρα πολλά θαύματα με τη χάρη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου