08/05/18

Οι επτά (7) +1 Ημέρες Δημιουργίας



Ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος αναφέρει χαρακτηριστικά: « Ας γιορτάζει κάθε άνθρωπος, που αγαπά τον Χριστό, την Κυριακή, την αναστάσιμη, τη βασίλισσα, την ανώτερη από όλες τις ημέρες ». Στην Ορθόδοξη πίστη μας και οι επτά ( 7 ) ημέρες της εβδομάδας έχουν ξεχωριστή σημασία, η κάθε μία έχει και διαφορετικό περιεχόμενο. Κάθε μέρα της εβδομάδας τιμούμε και κάτι διαφορετικό.

Την Δευτέρα υμνούμε τα Αγγελικά τάγματα. Την Τρίτη τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και την Τετάρτη, τον Ζωοποιό Τίμιο Σταυρό. Την Πέμπτη τιμώνται οι Άγιοι Απόστολοι και ο Άγιος Νικόλαος, ενώ η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στο Πάθος του Κυρίου. Το Σάββατο τιμώνται τα μέλη της θριαμβεύουσας Εκκλησίας, δηλαδή οι Προφήτες, οι Άγιοι, οι Μάρτυρες. Φυσικά η Κυριακή είναι η ημέρα του Κυρίου, αφιερωμένη σε εκείνον, η έβδομη μέρα. Εξάλλου ο Θεός έπλασε τα πάντα τις πρώτες έξι μέρες και την έβδομη αναπαύτηκε. Διευκρινίζεται πως μία ( 1 ) μέρα Δημιουργίας αποτελεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι ένα 24ωρο, όπως το εννοούμε εμείς. 

Και εδώ πρέπει να τονίσουμε την ύπαρξη της όγδοης ημέρας, η οποία έχει ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα Δημιουργίας των πάντων και θα ολοκληρωθεί με την Δευτέρα Παρουσία, την « Έσχατη Ημέρα του Κυρίου », όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.