01/10/18

Οι άγιοι Κυπριανός και Ιουστίνη: Προφυλάσσουν και σώζουν από τη μαγεία




Στις 2 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού και της αγίας Ιουστίνης.

Σ’ αυτούς τους δύο αγίους προσφεύγει κάθε χριστιανός που θεωρεί ότι πειράζεται από τα φαρμακερά βέλη της μαγείας, άρα κατ’ επέκταση των δαιμόνων. Ο άγιος Κυπριανός και η αγία Ιουστίνη είναι εκείνοι που με τη βοήθειά τους, μπορεί κάποιος να απαλλαχτεί από κάθε είδους δαιμονικές επιρροές.

Τον 3ο αιώνα μ. Χ. στη Αντιόχεια της Συρίας ζούσε ένας Καρχηδόνιος στην καταγωγή, πλούσιος, ευγενής, μορφωμένος και πολύ ικανός στη μαγεία, ο Κυπριανός. Διέθετε τέτοια ικανότητα, ώστε καλούσε τους δαίμονες και τους έστελνε να εξυπηρετήσουν όποια εντολή τους έδινε σε βάρος πολλών θυμάτων του.

Στην ίδια πόλη κατοικούσε και μία ευσεβής παρθένος, πιστή χριστιανή, η Ιουστίνη. Τούτη την κόρη, ένας νεαρός πλούσιος ειδωλολάτρης με άσωτη ζωή, ο Αγλαΐδας θέλησε να μπλέξει στα δίχτυα του. Επειδή όμως όλες του οι προσπάθειες δεν έφεραν αποτέλεσμα, κατέφυγε στις μαγικές δυνάμεις του Κυπριανού.

Πραγματικά ο Κυπριανός άρχισε να στέλνει διάφορους δαίμονες για να ξελογιάσει την Ιουστίνη και να την υποδουλώσει στα αμαρτωλά σχέδια του Αγλαΐδα. Οι δαίμονες γύρισαν άπρακτοι στον Κυπριανό, χωρίς να καταφέρουν καν να πλησιάσουν στην κόρη, διότι, όπως έλεγαν, με το σημείο του Σταυρού τους έκαιγε και δεν μπορούσαν να σταθούν κοντά της. Όμοια άπρακτος γύρισε και ο άρχοντας των δαιμόνων, τον οποίο χρησιμοποίησε στο τέλος ο Κυπριανός ως έσχατο όπλο του.

Η πραγματική αυτή ήττα των δαιμόνων άνοιξε τα μάτια της ψυχής του Κυπριανού. Κατανόησε την πλάνη του  και την ακαταμάχητη δύναμη του Ιησού Χριστού. Έτσι, αληθινά μετανοημένος προσπίπτει στον επίσκοπο Αντιόχειας Άνθιμο, καίει μπροστά του όλα τα μαγικά βιβλία και ζητάει να γίνει χριστιανός.

Μετά τη βάπτισή του ο Κυπριανός, αξιώνεται σιγά - σιγά να γίνει επίσκοπος. Το έτος 304 μάλιστα στη Νικομήδεια μαζί με την Ιουστίνη υφίστανται μαρτυρικό θάνατο, δι’ αποκεφαλισμού.

Πηγή : Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.