20/07/22

Περί κατακρίσεως ιερέων

Είναι εντυπωσιακά τα όσα μας προτρέπει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, σχετικά με τον σεβασμό που αρμόζει σε έναν ιερέα, όσο αμαρτωλός κι αν είναι.

« Να προσέχετε αδελφοί μου, να μην κατηγορείτε τους παπάδες σας, να μην τους προσβάλλετε και να μην τους καταφρονείτε. Οι παπάδες έχουν τον Χριστό που τους κρίνει και τους τιμωρεί. Ο Χριστός μας έχει ένα ραβδί σιδερένιο για τους παπάδες που αμαρτάνουν.

Οι παπάδες είναι ανώτεροι κι από τους αγγέλους κι από τους βασιλιάδες. Αν συναντήσω έναν παπά κι έναν βασιλιά, θα βάλω τον παπά να καθίσει πιο ψηλά κι από τον βασιλιά. Αν συναντήσω έναν παπά κι έναν άγγελο, πρώτα θα χαιρετήσω τον παπά κι έπειτα τον άγγελο..

Εγώ έχω χρέος, όταν συναντήσω έναν ιερέα, να σκύψω να φιλήσω τα χέρια του και τα ποδάρια του και να τον παρακαλέσω να εύχεται στον θεό για τις αμαρτίες μου, γιατί όλος ο κόσμος κι όλοι οι βασιλιάδες να παρακαλούν τον Θεό χιλιάδες χρόνια, δεν θα μπορέσουν να τελέσουν τα Άχραντα Μυστήρια. Ένας ιερέας, όμως, ας είναι και αμαρτωλός, μπορεί με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος να τα τελέσει και μάλιστα το μέγα και φρικτό μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, που το βλέπουν οι άγγελοι και τρέμουν ».

 

Από το περιοδικό Πειραΐκή Εκκλησία, τεύχος 339, σελ. 43

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.