28/05/16

« Τίποτα δεν μιλάει στον άνθρωπο για τον Θεό, όσο ο ουρανός! ».


Απόσπασμα της συνέντευξης του ηγουμένου π. Ιώβ (Τάλατς), εξομολόγου των Ρώσων αστροναυτών και εφημέριου του Ι.Ν Μεταμορφώσεως του Σωτήριος στην Αστερούπολη, το χωριό των Ρώσων αστροναυτών στην κ. Ναταλία Νικολάου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Λομοσόσωφ της Μόσχας.

π. Ιώβ :  « Σήμερα οι αστροναύτες μας μιλούν ανοιχτά για την πίστη τους στον Θεό, παίρνουν κατά την πτήση στο Διάστημα λείψανα των αγίων, τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο. Στον ελληνικής καταγωγής, αστροναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν έδωσα στην πτήση του τα λείψανα των αγίων Θεοδώρων, του αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη και του αγίου Θεωδώρου του Τήρωνος.
Έξι μήνες τα λείψανα αυτά ταξίδευαν στο Διάστημα, τώρα μου τα επέστρεψε! Ο πατέρας του είναι Ρώσος, η μητέρα του είναι Ελληνίδα. Γι΄ αυτό έχουν ειδικό ενδιαφέρον οι Έλληνες γι΄ αυτόν. Ξέρουμε ότι έπαιρνε μαζί του στο διάστημα την ελληνική σημαία.

Ν.Ν. : Είναι πιστός χριστιανός αυτός ;

π. Ιώβ :  Ξέρετε δεν δίνω τα λείψανα των αγίων σε όλους. Μόνο σ΄ αυτούς που εξομολογούνται και κοινωνούν. Τον συνόδευσα στη δεύτερη και στην τρίτη πτήση του ( οι αστροναύτες ποτέ δεν λένε , τελευταία.. ). Συχνά με έπαιρνε τηλέφωνο από το διάστημα. Τώρα, δόξα τω Θεώ, μπορείς να πάρεις το κινητό στη γη! Εγώ δεν μπορώ να τηλεφωνήσω στο διάστημα, αλλά από ΄ κει είναι εύκολο!

Ν.Ν. : Τι λέτε! Πώς αναπτύσσονται οι τεχνολογίες! Εδώ όμως στη γη επικοινωνείτε συχνά με τον Θεόδωρο ;

π. Ιώβ :  Ναι, συχνά! Ξέρετε, ο Θεόδωρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γυριστεί πρόσφατα στη Ρωσία ένα ντοκιμαντέρ, “ Το Διάστημα ως Διακονία ”, στο οποίο οι αστροναύτες και οι κατασκευαστές των διαστημοπλοίων μιλούν για την πίστη τους στον Θεό.

Μερικά χρόνια πριν, μου ήρθε μια ιδέα.. να γυρίσουμε μια ταινία, η οποία θα αποκαταστήσει την αλήθεια, όσον αφορά τη σχέση της αστροναυτικής με τη χριστιανική πίστη. Ο Χρούτσεφ και η κλίκα του κάνανε το παν, προκειμένου να νομίζει ο κόσμος ότι η αστροναυτική είναι αθεϊστική υπόθεση. Ήθελα να αποκατασταθεί η αλήθεια. Και ο δεύτερος σκοπός μου ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι θα δουλεύουν στο γύρισμα της ταινίας, καθώς και γι ΄ αυτούς για τους οποίους θα μιλάμε στο ντοκιμαντέρ αυτό.

Δηλαδή, εάν πιστός άνθρωπος μάθει από την ταινία αυτή ότι ο γενικός κατασκευαστής των πυραύλων, ο Σεργκέϊ  Κορολιόφ, και οι αστροναύτες από την πρώτη φουρνιά ήταν Ορθόδοξοι χριστιανοί, θα αρχίσει να προσεύχεται γι ΄ αυτούς.. Ποιος ξέρει που βρίσκονται οι ψυχές τους στον Κύριο ή κάπου αλλού.. Γιατί όλοι αμαρτωλοί είμαστε. Έτσι, κάθε προσευχή γι ΄ αυτούς δεν βλάπτει. Και κάτι ακόμα. Το γύρισμα μιας τέτοιας ταινίας είναι πράξη, η οποία θα συνοδεύει τον άνθρωπο αυτόν στην αιωνιότητα. Όλες οι πράξεις μας, κακές και καλές, όλες μαζί θα είναι.

Τέτοια, λοιπόν ιδέα είχα. Αλλά η υλοποίηση της επιθυμίας αυτής φαινόταν απίστευτη. Πού θα βρούμε χρήματα; Ποιος θα γράψει το σενάριο; Και….γίνεται ένα θαύμα! Παίρνουν ξαφνικά εμένα τηλέφωνο από την “Ρόσκοσμος”, μια κρατική εταιρία που ασχολείται με τα θέματα της Διαστημικής. Κάποια άγνωστη φωνή μου λέει : “ Ονομάζομαι Ελπίδα Σουσλόβα, σεναριογράφος. Θέλουμε να γυρίσουμε μια ταινία για τους χριστιανούς-αστροναύτες. Βοηθείστε μας”. Την ρωτάω: “Ποιος σας έδωσε το τηλέφωνό μου;”. Μου απάντησε: “ Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος μου είπε χαρακτηριστικά: “ Τηλεφωνείστε στον Πνευματικό μου..”.

Δεν τους απάντησα τίποτα, ήθελα πρώτα να δω τον άνθρωπο, ο οποίος θα γράψει το σενάριο. Συναντηθήκαμε, λοιπόν, με αυτήν την κυρία. Και κατάλαβα ότι θα γράψει αλήθεια και θα βγάλουν σωστή ταινία.. Ήταν όμως δύσκολη υπόθεση.. Το γύρισμα προχωρούσε δύσκολα. Είχα βάλει τους όρους μου: Ο σεναριογράφος πρέπει να διαβάσει μερικά απαραίτητα βιβλία, μαζί με αυτά και τα βιβλία: “ Ο Σιλουανός ο Αθωνίτης”, “Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστί”, “ Για την προσευχή” . Η κυρία Ελπίδα τα διάβασε όλα, αν και αυτά είναι δύσκολα, ακόμα και για τους ανθρώπους της Εκκλησίας και ενθουσιάστηκε. Ο άγιος Σιλουανός έγινε πια δικός της άνθρωπος.. ».


Πηγή : www.drasimas.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.