30/08/16

Η εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου





Στις 31 Αυγούστου είναι μια μεγάλη Θεομητορική εορτή. Τιμούμε την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας. Φυλάσσεται μέχρι σήμερα στην Ι. Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος και την έφτιαξε η ίδια η Παναγία από τρίχες καμήλας. 

Είναι το μοναδικό ιερό κειμήλιο που έχουμε από την Παναγία και την ζωή της σε τούτον τον κόσμο. Ως γνωστόν, την Παναγία ανέλαβε υπό την προστασία του, ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, Ιωάννης μέχρι τις τελευταίες της στιγμές, οι οποίες ήταν άκρως θαυμαστές.

Όταν ήρθε η ώρα να φύγει από τη ζωή, όλοι οι Απόστολοι, οι οποίοι παρά το γεγονός, ότι ήταν διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη κηρύττοντας το Ευαγγέλιο, συγκεντρώθηκαν εκεί, στα Ιεροσόλυμα, με θαυμαστό τρόπο κοντά της. Έπειτα εμφανίστηκε ο Χριστός, συνοδευόμενος από αγγέλους και παρέλαβε την ψυχή της.

Στη συνέχεια οι Απόστολοι κήδεψαν το σώμα της Θεοτόκου στη Γεθσημανή. Τρεις μέρες αργότερα οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ συνοδεύοντας τον Χριστό κατέβηκαν στο σημείο αυτό και ο αρχάγγελος Μιχαήλ παρέλαβε τη σορό της Παναγίας και ανέβηκαν στον ουρανό. Το σώμα της Θεοτόκου λοιπόν, μετέστη στους ουρανούς..γι΄αυτό δεν μιλάμε για θάνατο της Θεοτόκου αλλά για την Κοίμησή της.

Ο απόστολος Θωμάς ήταν ο μόνος που είδε τη μετάσταση της Θεοτόκου και ζήτησε από την ίδια να του δώσει κάτι δικό της..Τότε η Παναγία του έδωσε τη ζώνη της. Γιατί έδωσε τη ζώνη της και όχι κάποιο άλλο προσωπικό αντικείμενό της ; Διότι η Ζώνη της αγκάλιαζε την κοιλιά της, τα σπλάχνα της, εκεί που εννέα μήνες κυοφορήθηκε ο Υιός της.. Έτσι, με τον ίδιο τρόπο αγκαλιάζει εμάς τους ανθρώπους κάθε φορά που ζητάμε τη βοήθειά της και τη μεσιτεία της, εκεί, στα άγια σπλάχνα της, μας προστατεύει από κάθε κίνδυνο..όπως κάνει κάθε μάνα στα παιδιά της..

Κάθε φορά που η Τίμια Ζώνη «βγαίνει» από το Άγιον Όρος για προσκύνημα συρρέουν πλήθη πιστών, κάθε ηλικίας, υπομονετικά και αγόγγυστα για να την προσκυνήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.