Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Ασθένεια και θεραπεία: Οι άγιοι Ανάργυροι είναι είκοσι (20)! Το γνωρίζατε;


Όταν έρχεται η ώρα της δοκιμασίας, της ασθένειας και του πόνου, όλοι ψάχνουμε από κάπου να  πιαστούμε. Το πιο ασφαλές στήριγμα είναι η πίστη μας στον Θεό και αμέσως μετά αποζητούμε τη βοήθεια και τη χάρη των αγίων, για να μεσιτεύσουν στον Θεό και να μετριάσουν τον πόνο μας.

Στην περίπτωση της ασθένειας υπάρχουν στη χορεία των αγίων, οι άγιοι Ανάργυροι. Οι περισσότεροι από μας, δεν γνωρίζουν πως είναι είκοσι ( 20 ), οι άγιοι Ανάργυροι, οι οποίοι σπούδασαν την ιατρική επιστήμη και συνδύασαν το θεραπευτικό έργο με τη διάδοση της πίστης στον Θεό, την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με τη φιλανθρωπία και την πρόνοια για τους φτωχούς. Προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή ( άνευ αργυρίου ), γι’ αυτό ονομάστηκαν ανάργυροι.

Οι γνωστότεροι είναι τα δύο (2) αδέλφια, Κοσμάς και Δαμιανός. Με τα ονόματα αυτά, μας είναι γνωστά τρία (3) ζεύγη αδελφών που τιμά η Εκκλησία μας:

 Την 1η Ιουλίου εορτάζουν οι καταγόμενοι από τη Ρώμη, Κοσμάς και Δαμιανός, ιατροί, που έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Νέρωνα. Σαν ιατροί θεράπευαν τους ασθενείς και όπου δεν αρκούσε η επιστήμη, με την επίκληση του ονόματος του Χριστού, έκαναν καλά τους ανθρώπους. Η φήμη τους εξαπλώθηκε, κάποιος ζηλόφθων ιατρός τους οδήγησε με δόλο σε κάποιο βουνό, να μαζέψουν θεραπευτικά βότανα και εκεί τους κατακρήμνισε.

Την 1η Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά άλλο ένα ζευγάρι αγίων Αναργύρων, που κατάγονταν από τη Μ. Ασία. Θεράπευαν τους αρρώστους ανιδιοτελώς, διακονούσαν τους πάντες και εκοιμήθησαν εν ειρήνη σε βαθύ γήρας.

Τρίτο ζεύγος Κοσμά και Δαμιανού, μαζί με τα άλλα τρία (3) αδέλφια τους, Λεόντιο, Άνθιμο και Ευπρέπιο που κατάγονταν από την Αραβία. Αποκεφαλίστηκαν εξαιτίας της πίστης στον Θεό, κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού και εορτάζουν την 17η Οκτωβρίου.

Άλλο ένα ζευγάρι αγίων Αναργύρων, που και αυτό μαρτύρησε τον καιρό του Διοκλητιανού, δι’ αποκεφαλισμού είναι οι άγιοι Κύρος και Ιωάννης, ο μεν Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο δε Ιωάννης από την Μεσοποταμία. Τιμώνται την 31η Ιανουαρίου.

Στην ομάδα των αγίων Αναργύρων ανήκει και ο άγιος Τρύφων ( 1η Φεβρουαρίου ), από τη Λάμψακο της Φρυγίας, ο οποίος αν και δεν ήταν ιατρός, είχε το θείο χάρισμα ναι θεραπεύει ασθένειες. Μαρτύρησε κατά τη διάρκεια των διωγμών, του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Δέκιου. Η θαυματουργός χάρη του επεκτείνεται, όχι μόνον στους ανθρώπους αλλά και σε όλη τη φύση και τα πλάσματά της, ακόμη και στις καλλιέργειες..

Στις 6 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά τον άγιο Ιουλιανό, που είχε μαρτυρικό θάνατο, (επί αυτοκράτορα Νουμεριανού) και καταγόταν από την Έμεσα της Συρίας.

Στις 11 Μαΐου τιμάται ο ιερομάρτυρας Μώκιος από τη Ρώμη. Η φήμη του και ο φλογερός λόγος του, υπέρ του Χριστιανισμού τον έφεραν αντιμέτωπο με τον ανθύπατο Λαοδίκιο, που τον κάλεσε δημοσίως να θυσιάσει στα είδωλα, ο Μώκιος τον αναποδογύρισε, τον έριξαν σε ασβέστη, από όπου βγήκε σώος. Τον έριξαν στα άγρια θηρία, από τα οποία γλίτωσε εκ θαύματος. Τελικά τον αποκεφάλισαν (επί Διοκλητιανού).

Στις 20 Μαΐου τιμάται η μνήμη του Θαλελαίου, ιατρού, από τον Λίβανο. Είχε μαρτυρικό θάνατο, τον κρέμασαν ανάποδα, από τους αστραγάλους και τον αποκεφάλισαν.

Στις 27 Ιουνίου τιμάται ο όσιος Σαμψών ο Ξενοδόχος, ιερέας και ιατρός. Ο αυτοκράτορας Ιουαστιανός είχε χρίσει έναν μεγάλο ξενώνα για τους φτωχούς και ασθενείς και όρισε τον Σαμψών, υπεύθυνο (εξ’ ου και ξενοδόχος).

Στις 26 Ιουλίου τιμάται ο ιερέας Ερμόλαος, ο οποίος συνελήφθη στον μεγάλο διωγμό του Διοκλητιανού και αποκεφαλίστηκε.

Στον ίδιο διωγμό συνελήφθη και ο μεγαλομάρτυς και ιαματικός Παντελεήμων. Μαρτύρησε ως εξής: Με σίδερα του ξέσκισαν τα πλευρά, με αναμμένες λαμπάδες του έκαψαν τις πληγές, τον έριξαν σε καυτό λέβητα και σε άγρια θηρία. Απ΄όλα αυτά σώθηκε θαυματουργικώς και τελικά αποκεφαλίστηκε.

Στις 12 Αυγούστου τιμάται ο άγιος Ανίκητος, που έλεγξε τον Διοκλητιανό για τις πράξεις του. Στη συνέχεια βασανίστηκε και κάηκε στην πυρά.

Στις 20 Αυγούστου μαρτύρησε ο μάρτυς Διομήδης, ιατρός και αυτός.

Αυτοί είναι οι άγιοι Ανάργυροι..Στις 17 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας, τους τιμά συνολικά - Σύναξις των αγ. Αναργύρων.


ΠΗΓΗ : www.imp.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου