Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

« Γιατί ό, τι λογής έργα σπείρει ο άνθρωπος, τέτοια και θα θερίσει »..Κάποτε ο άρχοντας του τόπου επισκέφτηκε τον αββά Παλλάδιο, γιατί ήθελε να τον δει.

Είχε ακούσει βέβαια τα σχετικά με αυτόν και είχε πάρει μαζί του κι έναν στενογράφο, στον οποίο έδωσε την εξής εντολή: «Εγώ τώρα μπαίνω να δω τον αββά, εσύ λοιπόν όσα θα μου πει να τα γράψεις με ακρίβεια».

Μπαίνει μέσα ο άρχοντας και λέει στον Γέροντα: «Προσευχήσου για μένα αββά, γιατί έχω πολλές αμαρτίες» . «Μόνον ο Ιησούς Χριστός είναι αναμάρτητος» αποκρίνεται ο Γέροντας. Τον ρωτά ο άρχοντας: «Άραγε αββά θα τιμωρηθούμε για κάθε αμαρτία ; ». Κι απαντά ο Γέροντας: 

«Γράφει στην Αγία Γραφή: Εσύ θα ανταποδώσεις στον καθένα σύμφωνα με τα έργα του». «Εξήγησέ μου τον λόγο αυτόν» παρακαλεί ο άρχοντας. «Το νόημα του είναι ολοφάνερο» αποκρίνεται ο Γέροντας αλλά όμως άκουσε και λεπτομερώς. Στενοχώρησες τον πλησίον; Περίμενε από κάποιον να πάθεις το ίδιο. Άρπαξες από τους κατωτέρους σου, γρονθοκόπησες φτωχό, ήσουν προσωπολήπτης σε δικαστήριο, ντρόπιασες, κακολόγησες, συκοφάντησες, είπες ψέματα εναντίον κάποιου, επιβουλεύθηκες την οικογενειακή τιμή των άλλων, ορκίστηκες ψευδόμενος, μετέθεσες τα όρια πατρικών χωραφιών, πρόσβαλες κτήματα ορφανών, καταστενοχώρησες χήρες, προτίμησες την εδώ πρόσκαιρη ηδονή από τα μελλοντικά αγαθά; Περίμενε την ανταπόδοση αυτών. Γιατί, ό, τι λογής έργα σπείρει ο άνθρωπος, τέτοια και θα θερίσει. 

Και βέβαια εάν έχεις κάνει και κάποια καλά έργα, να περιμένεις να σου ανταποδοθούν κι αυτά πολλαπλάσια, γιατί  " Εσύ θα ανταποδώσεις στον καθένα , σύμφωνα με τα έργα του ". Έχοντας στο νου σου, σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου, αυτήν την τελική απόφαση, θα μπορέσεις να αποφύγεις τα περισσότερα αμαρτήματα» .


« ΤΟ ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ », τόμος Α΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου