18/12/17

Γιατί εορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;


Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί πως κατά πάσα πιθανότητα, ο Χριστός δεν γεννήθηκε χειμώνα ( 25 Δεκεμβρίου ) αλλά άνοιξη, διότι στην Καινή Διαθήκη ( Λκ, 2, 8-12 ) αναφέρεται πως, όταν οι άγγελοι ανήγγειλαν τη Γέννηση του Σωτήρα στους βοσκούς, εκείνοι φύλαγαν το κοπάδι τους, τη νύχτα, στην ύπαιθρο. Κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί το χειμώνα στη συγκεκριμένη περιοχή, επειδή κάνει πολύ κρύο και βρέχει πολύ. 

Τότε, γιατί γιορτάζουμε τη Γέννηση Του στις 25 Δεκεμβρίου;

Τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν, οι ειδωλολάτρες είχαν μια γιορτή, στις 25 Δεκεμβρίου, με την οποία τιμούσαν τον θεό Ήλιο. Για την ακρίβεια λεγόταν Dies Natalis Solis Invicti ( ημέρα γέννησης του ακατανίκητου Ήλιου ). Μετά τους διωγμούς των τριών πρώτων αιώνων και την ραγδαία αύξηση του αριθμού των χριστιανών έγινε προσπάθεια να εκτοπιστεί αυτή η ειδωλολατρική εορτή με μία χριστιανική, της Γέννησης του Χριστού και να της δώσει νέο περιεχόμενο. Γι’ αυτό και ο Χριστός είναι και υμνείται ως ο Ήλιος της Δικαιοσύνης. Επίσης να αναφέρουμε πως από τις 25 Μαρτίου που τιμάται το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μέχρι στις 25 Δεκεμβρίου είναι ακριβώς εννέα μήνες.


Γύρω στο 335 μ. Χ. αρχίζει η τιμή στη Γέννηση του Χριστού στη συγκεκριμένη ημερομηνία ( 25 Δεκεμβρίου ), στη Ρώμη. Η παράδοση αναφέρει πως η αρχαιότερη ομιλία για την εορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μ. Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 376 μ. Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.