Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

Άγιος Παΐσιος: Λόγος υπέρ του Γένους και της Πατρίδας.Οι μοναχές στη Σουρωτή, στο Μοναστήρι όπου είναι θαμμένος ο άγιος, κατέγραψαν πολλούς από τους λόγους του αγίου. Μεταξύ άλλων  ο Γέροντας είχε πει τα ακόλουθα για την Πατρίδα μας και την ευθύνη που έχουμε ως Έλληνες:

« Τέτοια κληρονομιά που μας έχει αφήσει ο Χριστός δεν έχουμε δικαίωμα να την εξαφανίσουμε στις μέρες μας. Θα δώσουμε λόγο στον Θεό. Εμείς, το μικρό αυτό έθνος, πιστέψαμε στον Μεσσία, μας δόθηκε η ευλογία να διαφωτίσουμε όλον τον κόσμο. Η Παλαιά Διαθήκη μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα εκατό χρόνια πριν την έλευση του Χριστού. Οι πρώτοι χριστιανοί τί τράβηξαν! Κινδύνευε συνέχεια η ζωή τους. Τώρα τι αδιαφορία υπάρχει!.. 

Ενώ ανώδυνα σήμερα, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή μας, μπορούμε να διαφωτίσουμε τα έθνη, να γινόμαστε πιο αδιάφοροι; Αν σήμερα έχουμε λιγάκι ειρήνη, ξέρεις τι έχουν τραβήξει οι παλιοί; Ξέρεις πόσοι θυσιάστηκαν; Τώρα τίποτε δεν θα είχαμε, αν δεν θυσιάζονταν εκείνοι. Και κάνω μία σύγκριση: Πώς τότε, ενώ κινδύνευε η ζωή τους, κρατούσαν την πίστη τους και πώς τώρα, χωρίς καμία πίεση, όλα τα ισοπεδώνουν!

Όσοι δεν έχουν χάσει τη φυσική τους ελευθερία, δεν καταλαβαίνουν. Τους λέω: Ο Θεός να φυλάξει να μην έρθουν οι βάρβαροι και μας ατιμάσουν! Και μου λένε: " Και τί θα πάθουμε ; " .
Ακούς κουβέντα; Άντε να λείψετε, χαμένοι άνθρωποι! Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι σήμερα. Δώσε τους χρήματα, αυτοκίνητα και δεν νοιάζονται ούτε για την πίστη, ούτε για την τιμή, ούτε για την ελευθερία.

Την Ορθοδοξία μας σαν Έλληνες την οφείλουμε στον Χριστό και στους Αγίους Μάρτυρες και Πατέρες της Εκκλησίας μας. Και την ελευθερία μας, την οφείλουμε στους ήρωες της Πατρίδας μας, που έχυσαν το αίμα τους για μας. Αυτήν την αγία κληρονομιά οφείλουμε να την τιμήσουμε και να τη διατηρήσουμε και όχι να την εξαφανίσουμε στις μέρες μας. Είναι κρίμα να χαθεί ένα τέτοιο έθνος! Και βλέπουμε τώρα, όπως πριν αρχίσει ένας πόλεμος στέλνουν ατομικές προσκλήσεις, έτσι κι ο Θεός με ατομικές προσκλήσεις μαζεύει ανθρώπους για να κρατηθεί κάτι και να σωθεί το πλάσμα Του. Δεν θα αφήσει ο Θεός αλλά πρέπει κι εμείς να κάνουμε ό, τι μπορούμε ανθρωπίνως και για ό, τι δεν μπορούμε να κάνουμε ανθρωπίνως, να κάνουμε προσευχή να βοηθήσει ο Θεός » .

Βεβαίως ο Γέρων Παΐσιος δίδασκε με έμφαση ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η πνευματική μας προετοιμασία και έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη δύναμη για να αγωνιστούμε υπέρ της πατρίδας και των Εθνικών Θεμάτων. Η διδαχή του πάντως είναι μια σαφής απάντηση σε ορισμένους παραπλανημένους χριστιανούς, οι οποίοι εν ονόματι μιας παρερμηνευμένης οικουμενικότητας αρνούνται ή διστάζουν να αγωνιστούν για την Πατρίδα και τα Εθνικά Θέματα. 

Στην Ορθόδοξη Παράδοσή μας, η Οικουμενικότητα εναρμονίζεται και δεν συγκρούεται με τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό. Ας ακούσουμε τη φωνή του Γέροντος Παϊσίου κι ας απορρίψουμε διεθνισμούς και πολυτισμικότητες, δηλαδή ξενόφερτες ιδεολογίες που επιδιώκουν να μας αποκόψουν από τις ρίζες μας.

πηγή: www.imp.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου