14/03/18

ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥ..



Οι άγγελοι είναι πνευματικά όντα που δημιουργήθηκαν πριν από τον άνθρωπο. Πρόκειται για αναρίθμητα άυλα και πνευματικά όντα, που δεν έχουν φύλο, δεν πολλαπλασιάζονται και δεν πεθαίνουν, « Λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν » ( Έβρ. α΄14 ).

  Χωρίζονται σε εννέα ( 9 ) τάγματα :  Άγγελοι - Αρχάγγελοι - Δυνάμεις - Αρχαί - Εξουσίαι - Θρόνοι - Κυριότητες - Χερουβείμ - Σεραφείμ. Επίσης ο αγαθός Θεός δίνει σε κάθε άνθρωπο τον δικό του φύλακα-άγγελο..Πότε; Μετά την τριπλή κατάδυση και ανάδυση στο νερό , κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου του Βαπτίσματος. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τον Φύλακα Άγγελό τους. Ο φύλακας άγγελος δίδεται στον άνθρωπο από τον Θεό, μετά το τέλος της τριπλής κατάδυσης του νεοφώτιστου ανθρώπου στο νερό , κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου της Βαπτίσεως. Δίδεται από τον Θεό για να μας προστατεύει από κάθε κακό, είναι δίπλα μας συνεχώς, αν κι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την παρουσία του. Όταν όμως κάνουμε κάτι επιζήμιο πνευματικά, απομακρύνεται.. 

Ο φύλακας άγγελος είναι μοναδικός για κάθε άνθρωπο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δεν έχουμε καταλάβει πως μας έχει σώσει εκείνος. Όταν ένας άνθρωπος φύγει από τη ζωή, ο φύλακας άγγελος είναι εκείνος που συνοδεύει την ψυχή του στον Χριστό. Εάν όλα είναι κατά Χριστόν, τότε ο φύλακας άγγελος ακολουθεί την ψυχή αυτή και στον Παράδεισο, όπου και μαθαίνει ο άνθρωπος αυτός όλες τις δύσκολες περιστάσεις στις οποίες βοηθήθηκε από τον φύλακα άγγελο και δεν το αντιλήφθηκε.

Μπορούμε να απευθυνόμαστε οποιανδήποτε στιγμή της ζωής μας στον φύλακα άγγελό μας. Γι’ αυτό υπάρχει και η ανάλογη Ευχή εις τον Άγγελον φύλακα της του ανθρώπου ζωής.

Άγιε Άγγελε, ο εφεστώς της αθλίας μου ψυχής και ταλαιπώρου μου ζωής, μη εγκαταλίπης με τον αμαρτωλόν, μηδέ αποστής απ' εμού δια την ακρασίαν μου. Μη δώης χώραν τω πονηρώ δαίμονι κατακυριεύσαι μου τη καταδυναστεία του θνητού τούτου σώματος. Κράτησον της αθλίας και παρειμένης χειρός μου και οδήγησον με εις οδόν σωτηρίας.
Ναι, άγιε άγγελε του Θεού, ο φύλαξ και σκεπαστής της αθλίας μου ψυχής και σώματος, πάντα μοι συγχώρησον, όσα σοι έθλιψα πάσας της ημέρας της ζωής μου και ει τι ήμαρτον την σήμερον ημέραν. Σκέπασόν με εν τη παρούση νυκτί και διαφύλαξόν με από πάσης επηρείας του αντικειμένου, ίνα μη εν τίνι αμαρτήματι παροργίσω τον Θεόν. Και πρέσβευε υπέρ εμού προς τον Κύριον, του επιστηρίξε με εν τω φόβω Αυτού και άξιον αναδείξαι με δούλον της Αυτού αγαθότητος. Αμήν.

Το έργο των αγγέλων είναι να υμνούν και να δοξολογούν τον Θεό, ακατάπαυστα και να πρεσβεύουν σ’ Αυτόν υπέρ των ανθρώπων. Επίσης αποστέλλονται από τον Θεό για να ενισχύσουν, να βοηθήσουν, να σώσουν ατομικά ή ομαδικά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Οι Άγγελοι δοκιμάστηκαν πριν τους ανθρώπους...Αρχάγγελος ήταν και ο Εωσφόρος ( το όνομά του σημαίνει : αυτός που φέρει το φως ), ο οποίος όμως θέλησε εγωιστικά και αλαζονικά να ξεπεράσει τον Δημιουργό, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τον Θεό και από Εωσφόρος να εκπέσει σε Διάβολο ( από το ρήμα διαβάλλω, που σημαίνει χαλώ, καταστρέφω ). Κατά την πτώση του παρέσυρε και άλλους αγγέλους , οι οποίοι πλέον έγιναν πονηρά και κακοποιά πνεύματα, οι δαίμονες. Σκοπός τους είναι η καταστροφή της σχέσης των ανθρώπων με τον Θεό, παντοιοτρόπως..Την πτώση και άλλων αγγέλων σταμάτησε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ λέγοντας : « στώμεν καλώς , στώμεν μετά φόβου..».

Οι Άγγελοι τιμώνται από την Εκκλησία και δεν λατρεύονται, λατρεύεται μόνον ο Θεός.. Πώς;  α) Με γιορτές προς τιμήν τους. β) Η Δευτέρα κάθε εβδομάδας είναι υμνολογικά αφιερωμένη σ’ αυτούς. γ) Βγάζοντας μερίδα « εις τιμήν και μνήμην τους » και μάλιστα αμέσως μετά τη μερίδα της Παναγίας. δ) Με την ειδική ευχή του Απόδειπνου « Εις φύλακα Άγγελον », τον Παρακλητικό Κανόνα στο φύλακα άγγελο και άλλον έναν στους αγίους Αγγέλους. Έτσι δίνεται η αφορμή σε μας να ζητούμε τη βοήθειά τους και τη μεσιτεία τους..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.