18/12/16

Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.



Διάγουμε μέρες Νηστείας και τούτη την εβδομάδα τελείται το Μυστήριο του Ευχελαίου. Τι είναι το συγκεκριμένο Μυστήριο, πότε και γιατί τελείται ;

Το Ευχέλαιο στηρίζεται στην εξουσία του Χριστού προς τους Μαθητές του να θεραπεύουν κάθε ασθένεια στο όνομά Του. Τηρήθηκε πιστά από όλους τους Αποστόλους και αποτελεί πλέον ένα (1) από τα επτά (7) Μυστήρια της Εκκλησίας. Τελείται τη Μεγάλη Τετάρτη, πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της Νηστείας των Χριστουγέννων, στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και σε άλλες περιστάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων. Τελείται στους Ναούς αλλά είναι δυνατόν να τελεστεί και στο σπίτι. Γιατί;


α) Η ουσιαστική συμμετοχή μας στο Μυστήριο του Ευχελαίου θεραπεύει πνευματικά και δρα συγχωρητικά για κάθε εξομολογούμενο ολίσθημά μας. Το Μυστήριο της Εξομολόγησης προηγείται του Ευχελαίου, οπότε σ’ αυτήν την περίπτωση το Ευχέλαιο παίζει καταλυτικό ρόλο στην πνευματική κάθαρσή μας.  


β) Η Θεία Χάρη θεραπεύει όμως, όχι μόνο πνευματικά αλλά και σωματικά. Το Ευχέλαιο τελείται και σε περιπτώσεις ασθενούντων ανθρώπων.
 Και αν η περίσταση το επιβάλει, τότε τελείται ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.


Γι’ αυτό πριν την έναρξη της τέλεσης του Μυστηρίου δίδονται στον ιερέα τα ονόματα όσων ασθενούν (και όχι μόνο βέβαια..), ευχόμενοι ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ.


Κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου ακούμε επτά (7) ευχές και επίσης επτά (7) ευαγγελικά και Αποστολικά αναγνώσματα.. Γιατί επτά; Διότι ο αριθμός επτά 7 σημαίνει για την Εκκλησία μας, πληρότητα. Άρα το Ευχέλαιο εκφράζει την προσευχή και αγάπη όλης της Εκκλησίας για κάθε ασθενή.


Στο τέλος του Μυστηρίου βλέπουμε τον ιερέα να χρίει κάθε παριστάμενο με καθαρό κι ευλογημένο έλαιο, σταυρώνοντας το πρόσωπο και τα χέρια του, λέγοντας την συγκεκριμένη ευχή: « Πάτερ Άγιε, ιατρέ των ψυχών και των σωμάτων, ίασαι τον/την δούλον/ην Σου..εκ της περιεχούσης αυτόν σωματικής και ψυχικής ασθένειας...».


Καλούμαστε λοιπόν να συμμετέχουμε ουσιαστικά και ενσυνείδητα και είναι δυνατόν να νιώσουμε τη Θεία Χάρη σε κάθε κύτταρο της ύπαρξής μας..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.