21/12/16

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια..

Αποστάγματα Φωτός


Η Μεγαλομάρτυς αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια τιμάται στις 22 Δεκεμβρίου. 

Γεννήθηκε στη Ρώμη την εποχή των διωγμών, τον καιρό που αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τα φρικαλέα μαρτύρια που επέβαλε στους χριστιανούς. Προερχόταν από μια ευκατάστατη οικογένεια, ο πατέρας της ( Πραιτεξτάτος ) ήταν ειδωλολάτρης, η μητέρα της ( Φλαβία ) όμως ήταν πιστή χριστιανή και έτσι γαλούχησε και τη μικρή Αναστασία. Έφυγε όμως νωρίς από τη ζωή κι έτσι τη μικρή Αναστασία ανέλαβε να αναθρέψει ο Χρυσόγονος, πιστός χριστιανός κι αυτός, που την μεγάλωσε με τις αρχές και τις αξίες του Χριστιανισμού.

Η Αναστασία ήταν όμορφη εξωτερικά, μα κυρίως είχε όμορφη ψυχή. Ο πατέρας της, την πάντρεψε με το ζόρι σε έναν Πόπλιο, ειδωλολάτρη, που το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η περιούσια της. Γι’ αυτό άλλωστε κατάφερε η Αναστασία, μετά από πολύ έντονο πνευματικό αγώνα, να διατηρήσει την παρθενία της και ποτέ δεν επιθύμησε τον Πόπλιο ως σύζυγο, το μόνο που την ένοιαζε, ήταν πώς θα αρέσει στον Θεό.

Έτσι κατόρθωσε με τη βοήθεια του Θεού να ζήσει ασκητικά και να κάνει πράξη, τις εντολές του Κυρίου. Συχνά φορώντας φτωχικά ρούχα, αποποιούμενη τα πλούτη της, επισκεπτόταν τους φυλακισμένους Χριστιανούς που ομολογούσαν μαρτυρικά τον Χριστό, καθάριζε τις πληγές τους, τους έλεγε κουβέντες παρηγοριάς και όταν υπήρχε ανάγκη πήγαινε τρόφιμα, ρούχα κτλ κρυφά, τη νύχτα. 

Κάποια στιγμή όμως ο σύζυγός της, τα έμαθε και τη φυλάκισε. Τη φυλάκισε με την κατηγορία πως είναι φαρμακός και ιερόσυλος. Η φυλακισμένη Αναστασία ήταν βαθύτατα λυπημένη και για έναν επιπλέον λόγο..δεν μπορούσε να βλέπει ούτε τον δάσκαλό της, τον Χρυσόγονο, τον οποίο είχε φυλακίσει και αυτόν ο Διοκλητιανός..επικοινωνούσαν δι’ αλληλογραφίας, κρυφά μέσω μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Μέσω αυτής, ο Χρυσόγονος μετέφερε στην Αναστασία πως σε λίγες μέρες θα λυτρωνόταν από τον σύζυγό της. Πράγματι, μετά από λίγες μέρες σκοτώθηκε πηγαίνοντας στην Περσία, όπου είχε διοριστεί πρέσβης από τον Διοκλητιανό.

Ο Διοκλητιανός στο μεταξύ, πληροφορήθηκε πως ο Χρυσογόνος εξακολουθεί να κηρύττει και στη φυλακή και αποφασίζει να τον θανατώσει, αποκεφαλίζοντάς τον. Η Αναστασία φυλακίστηκε αρκετές φορές και βασανίστηκε, πάντα όμως απελευθερωνόταν ακόμη πιο δυνατή στην πίστη της. Πλησίαζε όμως το τέλος της. Κάποια στιγμή, εξαιτίας της πίστης της στον Θεό, οδηγήθηκε μέσα σε μια βάρκα μαζί με άλλους εκατόν είκοσι ειδωλολάτρες και έναν χριστιανό, που τον έλεγαν Ευτυχιανό.

Οι στρατιώτες είχαν εντολές να τρυπήσουν τη βάρκα τους, μόλις έβγαιναν στα ανοιχτά της θάλασσας για να πνιγούν, κάτι που δεν έγινε, λόγω θαυματουργικής επέμβασης του Θεού. Τότε πίστεψαν στον Θεό και οι εκατόν είκοσι ειδωλολάτρες. Όταν έμαθε τα γεγονότα ο Έπαρχος διέταξε να τους αποκεφαλίσουν και την Αναστασία να τη δέσουν σε πασσάλους και να την κάψουν ζωντανή. Η Αναστασία παρέδωσε μαρτυρικά την ψυχή της στον Κύριο, στις 22 Δεκεμβρίου.

Το λείψανο της αγίας παρέλαβε μία ευσεβής γυναίκα, η Απολλωνία, η οποία έχτισε και Ναό προς τιμήν της, πιθανόν στις Ιλλυρικές ακτές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε το λείψανό της στην Κωνσταντινούπολη, στον ναό της Αναστάσεως, από τον Πατριάρχη Γεννάδιο και τον Αυτοκράτορα Λέοντα Α΄.

Σήμερα φυλάσσεται η Κάρα της και μέρος από το δεξιό πόδι της στην Ιερά Μονή αγίας Αναστασίας έξω από τη Θεσσαλονίκη. Η Εκκλησία την ονόμασε Φαρμακολύτρια , επειδή είχε τη δύναμη, μέσω της Θείας Χάρης, να θεραπεύει τους πάσχοντες από δηλητήρια και τα φαρμάκια των μαγισσών. 


Απολυτίκιο
Tῶν μαρτύρων ταῖς χρείαις διακονήσασα, μαρτυρικῶς ἐμιμήσω τὰς ἀριστείας αὐτῶν, δι' ἀθλήσεως ἐχθρὸν καταπαλαίσασα· ὅθεν βλαστάνεις δαψιλῶς χάριν ἄφθονον ἀεί, θέοφρων Ἀναστασία, τοῖς προσιοῦσιν ἐκ πόθου τῇ ἀρωγῇ τῆς προστασίας σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.