28/05/20

Στα χνάρια των Ασκητών της ερήμου - Αφιέρωμα στον αββά Ζωσιμά ( Μέρος Β' )


Θέλεις να κυριαρχήσεις στον θυμό σου; Καλά κάνεις.. είσαι στο δρόμο για την αρετή. Ακούστε το Β’ Μέρος του Αφιερώματος στους λόγους του αββά Ζωσιμά που μας βοηθούν να κυριαρχήσουμε στους λογισμούς μας. Όπως λέει και ο Άγιος Αντώνιος, τον οποίο αναφέρει συχνά, ο αββάς : « Η αρετή χρειάζεται από μας, μόνον τη θέλησή μας .. ».

Ακούστε απόψε στις 21:00 από τη φιλόξενη συχνότητα της Βοιωτικής Εκκλησίας 99,2 fm, όπως και κάθε Πέμπτη,  με τη θεολόγο κ. Ζιώγου Καλλιόπη.

Συνδεθείτε και ακούστε την,  κάνοντας κλικ εδώ:

https://viotikiekklisia.radio12345.com/?fbclid=IwAR2buCE9NTzANYPp3CSKLbc_TIAgVqV9MpBOeveYEeD8gUIeblM2MOVVoI4

 


27/05/20

Στάρετς Σάββας ο Παρηγορητής : Η ζωή είναι ανυπόφορη μόνον για τους δυσσεβείς.


« Δεν πρέπει σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις και περιστάσεις να χάνετε το θάρρος σας ή να απελπίζεστε. Η απελπισία φονεύει την ενέργεια που χρειάζεται για να λάβουμε στην καρδιά μας το Άγιο Πνεύμα. Ο απελπισμένος χάνει την προσευχή και νεκρώνεται για τον πνευματικό αγώνα. Να ξέρετε ότι τη στιγμή της αποθαρρύνσεως και της απελπισίας δεν σας αφήνει ο Κύριος αλλά εσείς αφήνετε τον Κύριο.

Οτιδήποτε θλιβερό κι αν σας συμβαίνει, καλέστε νοερά τον Κύριο Ιησού Χριστό που ζει μέσα στην καρδιά μας. Εκείνος περιμένει την πρόσκλησή σας. Μην απογοητεύεστε και μη νιώθετε στενοχώρια για τη ζωή σας. Η ζωή είναι ανυπόφορη μόνον για τους δυσσεβείς αλλά όποιος πιστεύει στον Ιησού Χριστό και ελπίζει σε Αυτόν, πρέπει να χαίρεται και να εκτιμά τη ζωή.

Η επίγεια ζωή μας είναι απαραίτητη σαν προετοιμασία για την αιώνια ζωή : για να δοξάσουμε εδώ τον Θεό, να ευεργετήσουμε τον πλησίον και να επιτύχουμε την Αιώνια Βασιλεία δια της στενής οδού που προστάζει το Ευαγγέλιο. Η ζωή δεν μας δόθηκε για επίγειες απολαύσεις. « Μακάριοι οι κλαίοντες νυν », όχι οι γελώντες.

Αναπαύσου στις χαρές, όσο δεν υπάρχουν θλίψεις. Και μετά τις χαρές, μην τρομάξεις. Περίμενε θλίψεις και υπόμενέ τις με γενναιοψυχία. Όσες περισσότερες θλίψεις, τόση περισσότερη σωτηρία ».

1. Από το βιβλίο : Στάρετς Σάββας ο Παρηγορητής



21/05/20

Στα χνάρια των Ασκητών της ερήμου - Αφιέρωμα στον αββά Ζωσιμά ( Μέρος Α' )


Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μιαν αδικία εις βάρος μας ; Ποια είναι η σημασία της καλής προαίρεσης που οφείλουμε να έχουμε προς όλους και όλα ; Ο αββάς Ζωσιμάς μας δίνει την απάντηση.

Ακούστε τις απαντήσεις απόψε στις 21:00,  από τη φιλόξενη συχνότητα της Βοιωτικής Εκκλησίας 99,2 fm, όπως και κάθε Πέμπτη,  με τη θεολόγο κ. Ζιώγου Καλλιόπη.

Συνδεθείτε και ακούστε την,  κάνοντας κλικ εδώ:

https://viotiki.radiostream123.com/?fbclid=IwAR2Ttkx5hVFHdtRw2tGCfRBJtIQjNBCQD3WH98_3xB66AKLKopoIkTIVtP0

 


18/05/20

Γνωριμία με τον αββά Ζωσιμά ( Α’ )


Οι Ασκητές της ερήμου, αν και έζησαν πολλά χρόνια πριν, έχουν τόσα πολλά να μας πουν και να μας προσφέρουν..σα να μας μιλούν εδώ και τώρα, για ό,τι μας απασχολεί. Έξοχο παράδειγμα ασκητικής ζωής στην έρημο είναι και ο αββάς Ζωσιμάς που μεταξύ άλλων, με αγάπη και πόνο για τον άνθρωπο, μας λέει : 

44. « Δεν βλάπτει το να έχει κανείς, αλλά το να είναι προσκολλημένος με πάθος σ’ αυτά που έχει ».

Αββάς Ζωσιμάς, ΤΟ ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, τόμος Α’ , σελ 163 

45. « Προαίρεση θερμή μέσα σε μια ώρα μπορεί να προσφέρει στον Θεό, όσα δεν προσφέρει νωθρή προαίρεση σε πενήντα χρόνια ».

Αββάς Ζωσιμάς, ΤΟ ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, τόμος Α’ , σελ 167


 


14/05/20

Στα χνάρια των Ασκητών της Ερήμου



Πώς είναι να παραδίνεις τελείως τον εαυτό σου στον Σταυρό ; Ακούστε απόψε στις 9 ..

Οι Γέροντες της Ερήμου απαντούν απλά, καρδιακά και εύστοχα. « Ακούστε » τους από τη φιλόξενη συχνότητα της Βοιωτικής Εκκλησίας 99,2 fm, κάθε Πέμπτη στις 21:00, με τη θεολόγο κ. Ζιώγου Καλλιόπη.

Συνδεθείτε και ακούστε την,  κάνοντας κλικ εδώ:

https://viotiki.radiostream123.com/?fbclid=IwAR37tCHhjtq9IqmDQIOzQFekFnrRsQW2OaAWLi9r0cXzc_BgIHJRCo_bKj0


13/05/20

Οι τρεις τρόποι του ψεύδους




« Εισί δε τρεις διαφοραί ψεύδους. Έστιν ο ψευδόμενος κατά διάνοιαν και έτιν ο εν λόγω ψευδόμενος και έστιν ο εις αυτόν τον βίον αυτού ψευδόμενος ». 

Αββάς Δωρόθεος, Περί ψεύδους, ΕΠΕ Φιλοκαλία, τ. 12, στ. 434

Υπάρχουν τρεις γενικοί τρόποι για να λέμε ψέματα και να είμαστε ψευδόμενοι, γράφει ο αββάς Δωρόθεος.

1. Ο πρώτος τρόπος είναι να ψεύδεται κάποιος κατά διάνοια. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η υπόνοια και η καχυποψία. Αυτός που έχει καχυποψίες, εάν δει κάποιον να ομιλεί με έναν άλλο, υποπτεύεται πως μιλούν γι’ αυτόν. Η καχυποψία, που είναι μια μορφή ψεύδους, τον κάνει να μην λέγει τίποτα αληθινό, αλλά να κατασκευάζει όλο υποθέσεις. Το αποτέλεσμα της περίπτωσης αυτής είναι περιέργειες, κρυφακούσματα, καταλαλιές, κατακρίσεις και μαλώματα.

2. Ο δεύτερος τρόπος είναι να ψευδόμαστε με το λόγο. Ένας που είναι ψεύτης στα λόγια προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αμαρτίες του, τα πάθη του ή προσπαθεί να επιτύχει του σκοπού του με ψέματα. Τροποποιεί τις κατηγορίες εις βάρος του με ψέματα. Λέγει ψέματα για να εκπληρωθούν οι επιθυμίες του. Ψεύδεται για να εντυπωσιάσει, να αποφύγει πολλές καταστάσεις ή για να κερδίσει χρήματα και αγαθά. Αυτός που λέγει ψέματα στα λόγια του φτάνει στο σημείο να μην τον πιστεύουν οι άλλοι, έστω κι αν λέγει αλήθεια.

3. Ο τρίτος τρόπος είναι όταν ψεύδεται κάποιος με τον βίο του. Άλλη είναι η πραγματική ζωή που κάνει και άλλη δείχνει να κάνει. Είναι άσωτος αλλά εμφανίζεται εγκρατής. Είναι πλεονέκτης και εμφανίζεται ελεήμονας και μιλά με θέρμη για την ελεημοσύνη. Είναι υπερήφανος και θαυμάζει την ταπεινοφροσύνη, Προβάλλει την αρετή ή για να σκεπάζει τον εαυτό του ή για να τον θαυμάζουν οι άλλοι. « Ούτος ουκ εστίν απλούς άνθρωπος, αλλά διπλούς ». Είναι διπλοπρόσωπος. Η κατάσταση της υποκρισίας συνδέεται στενά με το ψεύδος και μάλιστα μερικές φορές η υποκρισία και το ψεύδος ταυτίζονται.

[…]

Το ψέμα όμως, όπως με ευκολία θριαμβεύει, έτσι και με ευκολία καταρρέει. Μπορεί κάποιος να λέγει ένα σωρό λόγια που μέσα σε αυτά κρύβεται με επιμέλεια το ψέμα, στο τέλος όμως δεν επιτυγχάνει τίποτε. Πολλές φορές λέμε ψέματα για να επικρατήσουμε αλλά στο τέλος τα ίδια μας τα ψέματα μας εκθέτουν και μας ρεζιλεύουν.

[…]

Αυτό το φοβερότατο πάθος, το οποίο δεν θεωρούμε σπουδαίο αφού μάλιστα βρίσκουμε και δικαιολογίες πώς τάχα λέμε ψέματα για καλό, για να προστατεύσουμε τους άλλους, για να σώσουμε μια οικογένεια, για να προλάβουμε τυχόν μεγαλύτερες καταστροφές, οφείλουμε να το πολεμήσουμε. Όσοι συνηθίσαμε να λέμε ψέματα, δεν σεβόμαστε ούτε τον εαυτό μας, ούτε τους άλλους και πολλές φορές το πάθος αυτό μας εκθέτει στα μάτια των άλλων, αλλά προπαντός μας στερεί την ευλογία του Θεού.

 

Πηγή : Περιοδικό ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ  τεύχος 208, Οκτώβριος 2009


06/05/20

Αποφθέγματα των Ασκητών της Ερήμου



2. Πραγματικός πνευματικός Παράδεισος οι λόγοι των Ασκητών της ερήμου.. Ακούστε τι έχουν να μας « πουν » , πώς αντιστεκόμαστε, όταν μας φοβίζει ο Διάβολος, ποικιλοτρόπως .. ποια είναι η αξία της καλής ψυχικής διάθεσης στον πνευματικό αγώνα, γιατί χρειάζεται διάκριση και συγκατάβαση κ. α.

Οι Γέροντες « μιλούν » απλά, καρδιακά και εύστοχα. « Ακούστε » τους από τη φιλόξενη συχνότητα της Βοιωτικής Εκκλησίας 99,2 fm, κάθε Πέμπτη στις 21:00, με τη θεολόγο κ. Ζιώγου Καλλιόπη.

Συνδεθείτε και ακούστε την,  κάνοντας κλικ εδώ:


 


02/05/20

Μίλα Του

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ


Όταν προσεύχεσαι, κάποιοι το θεωρούν οπισθοδρομικό, συντηρητικό, κομπλεξικό, σε λοιδορούν, σου « κρεμούν ταμπέλα » κτλ. Αφήστε τους όλους πίσω.. Άλλος θα κρίνει. Κοιτάμε ψηλά και Του μιλάμε καρδιακά, απλά .. όπως μιλάει το παιδί στον πατέρα του, έτσι κι εμείς απευθυνόμαστε στον Πατέρα μας .. διότι γνωρίζουμε την απίστευτη δύναμη της προσευχής ..

42. « Το σύννεφο σκεπάζει τον ήλιο, ενώ η πολυλογία σκεπάζει την ψυχή, που άρχισε να φωτίζεται με τη θεωρία της προσευχής ».                                         

   Άγ. Εφραίμ ο Σύρος

43. « Ποτέ μην προσεύχεσθε βιαστικά. Να προσεύχεσθε με έντονη συμμετοχή του νου και της καρδιάς στα νοήματα της προσευχής ».                

        Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος